Wednesday, 24 September 2014

Menyikapi 'penyebaran hadis palsu' dengan Wasatiyyah


(i)
Memang jantung rasa berdegup bila label 'pendusta', atau 'pendusta atas nama Rasulullah', dilihat begitu wewenang dilekatkan pada SEMUA org yg semata-mata menukil, atau menyebar hadis-hadis yang kemudiannya terbukti palsu, atau sangat lemah...
(ii)
Imam Al-Iraqi, dan para ulama hadis yg MUKTABAR sendiri tidak menggelarkan Hujjatul Islam, Imam al-Ghazali radhiyAllahu 'anhu sbg 'pendusta', apabila kedapatan beberapa hadis palsu dalam karya agungnya, Ihya' Ulumiddin...

Sejauh yang mereka katakan tentang Hujjatul Islam yang agung itu, ialah beliau tidak berkepakaran dalam ilmu hadis, lalu 'menjerluskan' beliau dalam penukilan hadis-hadis palsu tanpa disengajakan.
Imam Ibnu Jauzi rhm pula-yang lantang mengkritik hadis-hadis dalam Ihya'-dalam kitabnya 'al-Maudhu'at', menghukum beberapa hadis hasan dan sahih-termasuk satu hadis yang direkodkan dalam sahih Muslim-sebagai hadis palsu!
Namun, para ulama tidak pula melabelkan beliau-rahimahullah- sebagai 'menolak hadis' Nabi sallallahu 'alaihi wasallam.
(iii)
Zahirnya, sesetengah ustaz menukilkan hadis-hadis tertentu-yang sebenarnya hadis palsu atau sangat dhaif-dengan niat yang baik, dan tidak mengetahui status hadis tersebut.
Lalu, adalah lebih selamat (bahkan mungkin wajib) berpada dengan pernyataan bahawa hadis-hadis yang dinukilkan sebahagian mereka itu, adalah hadis palsu atau sangat dhaif, dan haram disebutkan kecuali dengan tujuan menerangkan kepalsuannya, tanpa perlu mengambil 'risiko besar' melabel mereka sebagai pendusta atas nama Rasulullah sallallahu alaihi wasallam...!
Pendusta atau tidak seseorang itu, memerlukan dadanya dibelah untuk melihat apakah niatnya yang sebenar di sebalik penyebaran hadis-hadis yang sebenarnya palsu itu.
Atau, memerlukan proses penghakiman yang panjang untuk memastikan bahawa individu itu, memang mengetahui kepalsuan hadis tersebut, tetapi tetap berkeras untuk menyebarkannya dengan niat mahu berbohong atas nama Rasulullah sallallahu alaihi wasallam...
(iv)
Seperkara yang berbaki, penilaian hadis sama seperti hukum hakam fekah. Kekhilafan antara muhaddith sering terjadi dalam menilai satu-satu hadis.
Anggapan-yang biasanya tumbuh tanpa sedar- bahawa penilaian seseorang muhaddith terhadap mana-mana hadis sebagai penilaian muktamad, adalah anggapan yang menyimpang.
Lalu, mungkin saja seseorang itu tidak menerima penilaian muhaddith tertentu terhadap satu-satu hadis-walaupun setelah diterangkan secara terperinci-kerana berpegang kepada penilaian muhaddith yang lain, yang dirasakannya lebih berwibawa.
Catatan Syaikhul Islam, Imam Ibn Taimiyyah r.a tentang pernilaian yang berbeza ke atas satu-satu hadis oleh para muhaddith, boleh dirujuk di dalam karya beliau, Raf'ul Malam.
Atau, lihat saja perbezaan penilaian ke atas hadis-hadis dlm Ihya' antara pernilaian Imam al-Iraqi dan al-Muhaddith Murtadha al-Zubaydi.
Ini adalah bicara ttg WASATIYYAH.
Wallahu a'lam.

No comments:

Post a Comment